#20 Het-midden-in-de-week-liedje

OlafurHet midden-in-de-week-liedje is een liedje die jou week doormidden zaagt. Dit kan zijn dat het een heel opbeurend liedje is die je doet dansen door de kamer of van het balkon naar iedereen wil schreeuwen hoe mooi het nummer wel niet is. Toch kan het ook een rustig nummer zijn die jou even doet beseffen hoe fijn het allemaal wel is en dit kan luisteren met een theetje in je hand en genieten van de minuten die het nummer heeft. Vandaag is dat zo´n nummer en vandaag is het niet alleen 1 nummer van dit album maar eigenlijk wil ik dit album eventjes in het zonnetje zetten. Vandaar dat deze week het-midden-in-de-week-liedje zich focust op Ólafur Arnalds met de prachtige liedjes die tot nu toe bekend zijn van het album ¨Island Songs¨.

Ólafur Arnalds is een IJslandse muzikant die vooral bekend is van prachtige composities die hij maakt voor films en series. Eigentijdse klassieke muziek wordt het ook wel genoemd. Hij begon als muzikant vooral in hardcorepunk bands en begon toen een liefde op te bouwen voor klassieke muziek. Zijn doorbraak bij het grote publiek kwam toen hij de soundtrack van de prachtige Britse serie Broadchurch maakte. Daarvoor won die ook een BAFTA, een van de belangrijkste prijzen voor tv-series.

Voor dit album reist Ólafur door het prachtige landschap van IJsland. In 7 weken tijd neemt hij 7 verschillende nummers op met lokale artiesten die daar uit de buurt komen waar die dan is. Island Songs is dus eigenlijk een soort muzikale film over de rijke geschiedenis van het land. Maar dan gekoppeld aan de prachtige composities van Ólafur. Hij werkte onder andere samen met een kamerkoor uit de streek, een muziekdocente die orgels speelde in kerk en de zangeres van Of Monsters And Men die uit een klein plaatsje uit de buurt waar Ólafur langs kwam. De resultaten van deze bijna sprookjesachtige composities zijn prachtig. Als neutrale muziekliefhebber zul je er even doorheen moeten maar als liefhebber van muzikanten die van een muziekstuk je fantasie doen laten werken en er het uitgestrekte landschap van IJsland erbij denkt dan zul je hiervan smullen.

Wat het voor mij vooral doet is mij tot rust brengen. Als ik een van de nummers opzet van het album dan doe ik even mijn ogen dicht en geniet ik eventjes van de rust. Als je een drukke dag gehad hebt is dit zeker een aanrader. Het is genieten en laat je vooral meeslepen in de composities van Ólafur, want daar is die de beste in.

Youtubelinkjes van Island Songs:

  1. Ólafur Arnalds – Öldurót ft. SinfoniaNord, Atli Örvarsson
  2. Ólafur Arnalds – Particles ft. Nanna Bryndís Hilmarsdóttir
  3. Ólafur Arnalds – Dalur ft. Brasstríó Mosfellsdals

 

~Just Luuk~

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s